Duurzame Energie

Het doel van het Klimaatakkoord is mobiliteit zonder schadelijke uitlaatgassen voor mensen en goederen in 2050. Dit betekent meer inzet van duurzame energie voor al het transport op de weg, het water en in de lucht. In 2050 moet de inzet van fossiele brandstoffen tot nul gereduceerd zijn.

De energietransitie is de overschakeling van oude energieproductie- en verbruiksmethodes naar een nieuw systeem dat beter aangepast is aan de realiteit van vandaag.

Zo’n systeem heeft de volgende kenmerken:

  • Minder afhankelijk van fossiele brandstoffen (aardolie, steenkool, aardgas);
  • Meer hernieuwbare energie (zoal wind- en zonne-energie)
  • Een grotere energie-efficiëntie en minder verspilling;
  • Flexibeler (in staat om zich aan te passen aan de hernieuwbare productie, die bijvoorbeeld varieert naargelang de weersomstandigheden);
  • Meer gedecentraliseerd (meerdere productie-eenheden verspreid over het land i.p.v. enkele centrale punten);
  • Gebaseerd op nieuwe, digitale technologieën;

Wat zijn voorbeelden van energietransitie?

Op veel daken worden zonnepanelen geïnstalleerd, Ook op stations en publieke gebouwen worden steeds meer zonnepanelen geplaatst, In de Noordzee verrijzen windmolenparken, En ook op het land wordt gezocht naar geschikte locaties om de steeds efficiënter wordende turbines te plaatsen.

Wat is de beste omschrijving van het begrip energietransitie?

De energietransitie is -in zijn essentie- de overgang van een energiesysteem gebaseerd op fossiele energiebronnen naar een energiesysteem gebaseerd op duurzame en CO2-neutrale energiebronnen. Ofwel de overgang van het gebruik van kolen, olie en gas naar het gebruik van zon, wind en water als bron van energie.

Omdat de trainingsmodellen voor de docenten ook nieuwe materie zijn en de techniek die er achter zit vaak ook, hebben wij een docentencursus in het leven geroepen. De cursus is afgestemd op de trainingsmodellen en u gaat hier tijdens de cursus als docent praktisch mee aan de slag, zodat u beter beslagen te ijs komt en de eventuele vragen van de leerlingen kunt beantwoorden.

De cursus wordt bij u op locatie gegeven en de docenten ontvangen na afloop een certificaat van deelname.

De verrijdbare trainingsmodellen worden geleverd met Nederlandstalig lesmateriaal en diverse documenten om ze in bedrijf te kunnen stellen

Onderstaand een aantal praktische trainingsmodellen en leskisten, die u kunt inzetten voor het keuzevak "Duurzame energie":

Referenties

Waar hebben we deze modellen geleverd?

Klik op "grotere kaart weergeven" om de referenties te zien.